4 Kasım 2015 Çarşamba

Cheesecake Yapımının Püf Noktaları

Çoğumuzun bayılarak yediği bu enfes tatlıyı yapmak kolay gibi görünse de bazı püf noktaları var elbette.Defalarca cheesecake yapmış biri olarak bende deneyimlerimi sizinle paylaşacağım.


Malzemeler Hakkında;
  • Öncelikle kullanacağımız malzemeler kesinlikle taze ve oda sıcaklığında olmalı.Yumurtalarınızı cheesecake yapmadan 20 dakika önce çıkartırsanız oda sıcaklığına gelecektir.Eğer vaktiniz yoksa yumurtaları bir kabın içerisine koyup üzerine hafif ılık su dökerekde oda sıcaklığına getirebilirsiniz.
  • Cheesecakeinizde kullanacağınız peynir gerçek dokuyu tutturabilmeniz açısından çok önemlidir.Genelde cheesecake yapımında Philadelphia Cream Cheese ve mascarpone kullanılır.Ancak Türkiye'de bunları bulmak zor olduğundan genelde labne veya krema peyniri kullanılır.İtiraf etmeliyim ki bende bugüne kadar hiç Philedephia veya mascarpone kullanmadım.
  • Peynir konusundaki bir diğer önemli husus ise peynirin suyunun süzülerek kullanılmasıdır.Bu yüzden kullanacağınız peynirleri cheesecake yapmadan (mümkünse) 2 saat önce süzmeniz gerekir.Ben bu işlem için tel bir mutfak süzgeci ve havlu peçete kullanıyorum.Tel süzgeci bir kabın üzerine oturtup süzgecin üzerine de havlu peçete koyup peyniri üzerine koyuyorum.Böylece peçete peynirin suyunu çekiyor.Peçete tamamen ıslak bir hale geldiğinde çekerek alıp peyniri tel süzgeç üzerinde bir süre daha bırakıyorum.Bu şekilde peynir daha koyu bir kıvam alıyor ve kullanıma uygun hale geliyor.
  • Peynirli karışımı hazırlarken peynirin tamamen pürüzsüz bir kıvam alması çok önemlidir.Bunun için peyniri 3-4 dakika mikser ile çırpmak yeterli olacaktır.
  • Yumurtalar tek tek eklenmeli ve her bir yumurta eklenip tamamen karıştığında çırpma işlemi bitirilmelidir.
  • Cheesecake e eklenecek olan un veya nişasta peynir dokusunun sabitlenmesini sağlar.Ben genelde nişasta tercih ediyorum ancak siz un da kullanabilirsiniz.
  • İç harca eklenecek olan krema ise lezzetinin daha da artmasını ve kremamsı dokusunun oluşmasını sağlar.
Pişirme Hakkında;
  • Kullanacağımız kalıbın kelepçeli olması cheesecake i düzgün bir biçimde çıkartabilmemiz için önemlidir.Bu yüzden kelepçeli kalıp kullanılmasını öneriyorum.
  • Kelepçeli kalıbın tabanına mutlaka yağlı kağıt konulmalı,kenarları ise alüminyum folyo ile kaplanmalıdır.Yağlı kağıt cheesecake inizin daha kolay çıkmasını,alüminyum folyo ise fırında pişerken çatlamasını önleyecektir.
  • Cheesecake fırına verilmeden önce kalıbı bir fırın tepsisine oturtulmalı,tepsinin içine yaklaşık 1-1,5 çay bardağı kadar su konulmalıdır.Fırının ısısıyla buharlaşan şu cheesecakein kuruyup çatlamasını önleyecek ve nemli dokusunu koruyacaktır.
  • Cheesecake düşük ısıda uzun süre pişen bir tatlıdır.160 derece doğru şekilde pişmesi için ideal bir sıcaklıktır.Ancak her fırın birbirinden farklıdır.Bu yüzden net bir pişme süresi söylemem doğru olmayacaktır.Ancak aşağı yukarı 1-1,5 saat kadar bir sürede pişecektir.İlk 1 saat fırının kapağını açmadan kontrollü olarak pişirmenizi tavsiye ederim.
  • Cheesecake in piştiğini anlamak için kalıbı hafifçe sallayın.Kenarları sabit ortası sallanıyorsa pişmiş demektir.Fırını kapatıp kapağını hafif aralık bırakıp 30 dakika kadar cheesecake i dinlendirin.Bu sürede çekecek ve kıvam alacaktır.Daha sonra fırından çıkartıp oda sıcaklığına gelene kadar beklemelisiniz.Oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına girmeye hazır demektir.
  • Cheesecake in doğru kıvam alması için en az 6 saat buzdolabında beklemesi gerekir.1 gece bekletirseniz daha da lezzetli olacaktır.
  • Üzerine yapacağınız sosu cheesecake oda sıcaklığına geldiğinde ekleyip daha sonra buz dolabına kaldırabilir ya da servis ederken ekleyebilirsiniz.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.Unuttuğum birşey olduğunda postumu güncelleyeceğim.Şimdiden afiyet olsun! :)

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Dila In The Kitchen Template by Ipietoon Cute Blog Design