Peki neden avokado?
- Avokadoda pek çok meyvede bulunandan fazla lipit (yağ) bulunur ve genellikle bunlar tekli doymamış yağlardır.
- Ayrıca kalorinin %75'i yağlardan gelir bunların çoğu tekli doymamış yağlardır.Diğer yağlı gıdaların (Yüksek yağlı et süt balık vb.) kullanımın sınırlı olduğu hallederde çeşitli diyetlerde önemli şekilde kullanıma hizmet etmektedir.
- 100 grlık değerler baz alındığında, avokadolar muza göre %35 daha fazla potasyum içerir. (485 mg- avokado'da;muz'da (358 mg)). B vitamini aynı şekilde E vitamini ve K vitamini yönünden zengindir.
- Vücut dokularının ve cildin yenilenmesine yardımcı olur. Yaraların iyileşmesine katkıda bulunur. İyi bir hücre koruyucu ve antioksidandır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir,kabızlığa karşı etkilidir.
- Kansere karşı koruyucudur.
- Kalp ve damar sağlığı açısından da yararlıdır.
- İçerdiği doymamış yağ asitleri kanda kolesterolün yükselmesini önler dolayısıyla Kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaçtır.
- Avakado, vücutta toksik maddeleri etkisiz hale getirerek, yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok eder. Dolayısıyla yaşlanma sürecini yavaşlatarak hastalıkları önlemede önemli rol oynar.
- İçeriğinde bulunan protein, mineral ve vitaminler küçük çocukların ve hamile bayanların dengeli ve sağlıklı beslenmelerinde çok gerekli olan maddelerdir. Avakado, vücudun karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici olarak görev yapar.Kandaki kötü kolesterolü düşürücü tekli doymamış yağlar içerir.
- Kandaki alkalin dengesini koruyan ve kırmızı kan hücrelerini yapan avokado aynı zamanda bir demir kaynağıdır.
- Mutluluk hormonu olan serantorinden dolayı ruh sağlığımızda da çok faydalıdır.İçerdiği yüksek potasyum dinçlik verir ve insanı depresyona sokan uyuşukluk ve rehavet hissini de üzerinden atar.
Buraya kadar sabırla okuduysanız şimdiden teşekkürler :) Şimdi gelelim tarife;
Malzemeler(1 kişilik):
1/2 olgunlaşmış avokado
1 muz
3 hurma (önceden ılık suda bekletilip yumuşaltılmış)
1,5 yemek kaşığı kakao
Yapılışı:
- Öncelikle hurmalarımızı kaynar suyun içerisinde koyup yaklaşık 15-20 dakika kadar yumuşamalarını bekleyelim.Daha sonra kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkartıp bir kenara alalım.
- Ben bu tarifte mutfak robotumu kullandım.Mutfak robotu olmayanlar alternatif olarak el blendırı ile de deneyebilirler.
- Daha sonra tüm malzemelerimizi mutfak robotuna ekleyip homojen olarak karışana kadar yaklaşık 2-3 dakika kadar karıştıralım.
- İşte hepsi bu kadar :)
- Dilerseniz üzerine hindistan cevizi,damla çikolata,meyve veya kuru yemişler ekleyip servis yapabilirsiniz.Afiyet olsun!
0 yorum:
Yorum Gönder